Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush spreekt afschuw uit over mishandeling gevangenen

30 apr 04

De Amerikaanse president George Bush heeft vrijdag persoonlijk zijn afschuw uitgesproken over de mishandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse gevangenbewaarders. De president zei dat Bush tegen de verzamelde pers na een gesprek in het Witte Huis met
de Canadese premier Paul Martin.

De Amerikaanse zender CBS zond donderdag beelden uit van mishandelingen van Iraakse gevangenen door hun Amerikaanse bewakers. De omroep haalde een rapport van de Amerikaanse strijdkrachten aan waarin staat dat het om een wijdverbreide praktijk gaat.

Zes militairen worden inmiddels vervolgd voor mishandeling van gedetineerden in de gevangenis van Abu Garaib. De Amerikaanse generaal die in Irak is belast met toezicht op het gevangeniswezen is voorlopig uit haar functie ontheven.

Volgens Bush strookt de behandeling van de gevangenen niet met de aard van het Amerikaanse volk. "Dit is niet de manier waarop we handelen in Amerika", aldus de president.

De Britse premier Blair liet vrijdag ook weten "ontzet" te zijn over de mishandelingen. "Niemand onderschat hoe verkeerd dit is. Dergelijke acties krijgen op geen enkele manier de steun van de coalitie", aldus Blairs woordvoerder. Volgens hem lopen momenteel ook acht onderzoeken tegen Britse soldaten wegens afzonderlijke "beschuldigingen van mishandeling" in het zuiden van Irak.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International staan de mishandelingen niet op zichzelf. Amnesty zegt geregeld berichten te ontvangen over foltering en mishandeling van gedetineerden door Amerikaanse en Britse bewakers. Zij zouden gevangenen onder meer uit hun slaap houden, slaan of blootstellen aan fel licht en harde muziek.

De organisatie eist een grondig onderzoek naar dergelijke misstanden. De organisatie vindt dat de coalitie "een duidelijk signaal" moet afgeven dat deze praktijken onder geen enkele omstandigheid worden getolereerd. Eventuele slachtoffers zouden schadeloos moeten worden gesteld, meent Amnesty.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief