Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Extra Britse militairen naar Irak'

2 mei 04

Groot-Brittannië stuurt 4000 extra militairen naar Irak. Volgens de krant The Sunday Telegraph worden de troepen gestationeerd rond Najaf.

In de heilige stad heeft zich de radicale sjiitische leider al-Sadr verschanst. Najaf is al omsingeld door Amerikaanse soldaten, maar die hebben versterking nodig nadat Spanje besloot om zich uit Irak terug te trekken.

Naar verwachting zijn de 1400 Spanjaarden binnen een maand vertrokken uit het land. Volgens de krant heeft premier Blair een besluit over de troepenuitbreiding genomen toen hij twee weken geleden een bezoek bracht aan het Witte Huis.

Onder vuur
Een Britse patrouille is gisteren in de Zuid-Iraakse stad Amarah onder vuur genomen door aanhangers van de radicale sjiitische geestelijke al-Sadr.

In het zeven uur durende gevecht sneuvelden vijf Irakezen en raakten zes Britten gewond. De doden zijn vervoerd naar een kantoor van al-Sadr, zeggen ooggetuigen.

Twee Britse vrachtwagens brandden uit. Onbekenden schoten na het gevecht mortiergranaten af op een Brits kamp. De Britten probeerden daarop de positie van de Irakezen te lokaliseren.

In april vielen bij gevechten tussen de Engelsen en aanhangers van al-Sadr 15 Iraakse doden en acht gewonden.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief