Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Likoed verwerpt plan Sharon

3 mei 04

Een meerderheid van de leden van de Likoed-partij heeft tegen het Gaza-plan van de Israëlische premier Sharon gestemd. Sharon, de leider van de rechtse Likoed-partij, zei de uitslag van het referendum te respecteren, maar liet in het midden of hij zijn plan zou intrekken.

Sharons plan behelst de terugtrekking van het leger uit de Gaza-strook en het opgeven van de joodse nederzettingen in dat gebied. Verder zouden ook vier joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever worden ontmanteld.

Bijna 60 procent van de Likoed-leden heeft tegen die terugtrekking gestemd. Vooral de rechtervleugel van Sharons partij vindt het plan een verraad aan de kolonisten en een capitulatie voor de Palestijnse terreur.

Sharons positie lijkt door deze nederlaag behoorlijk verzwakt. In een reactie toonde hij zich echter strijdlustig. Hij zei in de afwijzing geen aanleiding te zien om af te treden. Eerder had hij nog gezegd dat te overwegen als de stemming negatief zou uitvallen. "De Israëlische bevolking heeft mij niet gekozen om vier jaar op mijn handen te zitten", zei Sharon gisteravond.

De premier heeft nu een aantal opties. Zo kan hij proberen de regering achter zich te krijgen. Maar door het 'nee' van gisteren is hij de steun van enkele Likoed-ministers die toch al twijfelden, kwijt. De kans dat de regering besluit het plan toch voor te leggen aan het parlement is daardoor klein. En een tweede afwijzing zou Sharon politiek nog meer schaden.

Sharon zou ook een nationaal referendum kunnen houden. Uit opiniepeilingen is gebleken dat een meerderheid van het volk voor zijn Gaza-plan is. Het organiseren van een volkstelling duurt echter maanden.

Een andere optie is dat Sharon de plannen voorgoed naar de prullenbak verwijst. Dat hij dat daadwerkelijk doet, lijkt niet waarschijnlijk. Hij staat met hart en ziel achter het plan en meent dat de bevolking er net zo over denkt.

Wat Sharon ook nog zou kunnen doen, is het plan aanpassen, meer naar de smaak van de Likoed-leden. Voor wijzigingen is echter weinig ruimte, omdat tegenstanders geen terrein willen geven. Veranderingen in het plan kunnen ook leiden tot het verlies van de 'belangrijke Amerikaanse steun'.

Raketaanval
Kort voor de stemming van gisteren kwamen bij een raketaanval bij Nablus drie Palestijnen om het leven. Het zou gaan om leden van de al-Aqsa-Martelarenbrigades.

Mogelijk ging het om een vergelding voor de aanslag, enkele uren eerder, op een Israëlische vrouw en haar kinderen in de Gaza-strook. De zwangere vrouw en haar vier dochters kwamen om toen Palestijnen het vuur op hun auto openden. De twee Palestijnen werden doodgeschoten.

Als vergelding vuurden Israëlische helikopters drie raketten af op een flatgebouw in Gaza-stad, waar een radiostation is gevestigd dat Hamas steunt. Een onbekend aantal mensen raakte daarbij gewond.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief