Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon overleeft motie van wantrouwen

3 mei 04

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft maandag met gemak een motie van wantrouwen in het Israëlische parlement overleefd. De motie was ingediend nadat een meerderheid van Sharons Likoed-partij zondag zijn plan voor terugtrekking van de Gazastrook had afgekeurd.

De linkse en Arabische partijen hadden de motie ingediend wegens "sociaal-economisch en diplomatiek falen" van Sharon. De Knesset keurde de motie echter in grote meerderheid af. Sharons coalitie heeft 68 van de 120 zetels in de Knesset; 62 afgevaardigden bleven Sharon maandag trouw.

Rust en veiligheid
Sharonheeft laten weten zijn plannen voor terugtrekking uit de Gazastrook door te zetten, "om rust en veiligheid'' te brengen. Ook blijft hij de leider van het land. Sharon zei dat maandag tegen de Knesset. De premier leed zondag een grote nederlaag toen de leden van zijn Likoed-partij zijn Gaza-plannen afwezen.

"Het Israëlische volk heeft ons gekozen om te zoeken naar rust, veiligheid, vrede en economische vooruitgang. En dat is precies wat ik van plan ben", zei Sharon tegen de Knesset. Vice-premier Ehud Olmert liet evenwel weten dat de premier wellicht zijn plannen nog iets wijzigt. Volgens hem heeft Sharon gezegd dat er een plan moet komen dat niet helemaal identiek is, maar waar Israël mee vooruit kan.

Anonieme bronnen rond Sharon hebben maandag gezegd dat de premier overweegt minister Netanyahu van Financiën te ontslaan, na de uitslag van het referendum zondag. Sharon zou woedend zijn op zijn oude rivaal binnen de Likoed-partij omdat die zijn plannen niet genoeg zou hebben gesteund.

In het openbaar steunde Netanyahu de plannen voor terugtrekking uit Gaza wel, maar hij zou zijn aanhangers binnen Likoed niet hebben opgeroepen ervoor te stemmen. Een woordvoerder van Sharon sprak echter tegen dat de premier Netanyahu wil ontslaan.

(Bron: ANP/DPA/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief