Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Turkije verijdelt aanslag op NAVO-top

3 mei 04

De Turkse politie zegt met de arrestatie van 25 mensen een aanslag te hebben verijdeld op de NAVO-top die op 28 en 29 juni wordt gehouden in Istanbul. De aangehouden verdachten zouden banden onderhouden met al-Qaeda, de terreurorganisatie van Osama bin Laden.

De verdachten zijn volgens de politie lid zijn van Ansar al-Islam, een groepering die voornamelijk uit Koerden bestaat en wordt geleid door Mullah Krekar. Deze radicale geestelijke woont sinds 1991 in Noorwegen. Enkele jaren geleden zat hij in Nederland vast op verdenking van het leiden van een drugsbende. Hij werd toen uiteindelijk niet berecht.

De arrestaties werden verricht in de stad Bursa, ongeveer 250 kilometer ten zuiden van Istanbul. De politie nam ook geweren, explosieven en 4000 cd's met trainingsinstructies van Osama bin Laden in beslag, meldt de televisiezender CNN Turk.

De Turkse politie is bezig de veiligheid te verhogen in de aanloop naar de top, waarop de Amerikaanse president Bush en andere Westerse leiders hun opwachting zullen maken. Volgens een woordvoerder van de NAVO is er op dit moment geen aanleiding om de top af te gelasten. "De Turkse autoriteiten zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en wij hebben vertrouwen in hen."

Istanbul werd in november opgeschrikt door een reeks zelfmoordaanslagen met bomauto's. Vier Britse en joodse objecten waren toen het doelwit. Bij elkaar kwamen 61 mensen om. Al-Qaeda eiste de verantwoordelijkheid op.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief