Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS-soldaten berispt na mishandeling

3 mei 04

Zeven Amerikaanse militairen zijn berispt vanwege het vernederen en mishandelen van Iraakse gevangenen. De militairen werkten als bewaker in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad.

In opdracht van de Amerikaanse commandant in Irak, luitenant-generaal Ricardo Sanchez, kregen zes van de zeven militairen -alle officier of onderofficier- de strengste reprimande die mogelijk is in het Amerikaanse leger.

De zevende kreeg een wat mildere vermaning. Volgens een legerwoordvoerder is het onderzoek naar de zeven afgerond en is met de berisping de kous af. Ze worden niet berecht. De reprimandes kunnen wel leiden tot het einde van hun militaire loopbaan. Tegen zes leden van de Amerikaanse militaire politie loopt nog een strafrechtelijk onderzoek. Ook is een generaal op non-actief gesteld.

Aantijgingen van mishandeling in de gevangenis Abu Ghraib werden vorige week wereldnieuws toen het tv-programma '60 Minutes II' beelden toonde van Irakezen die naakt en met een kap op het hoofd werden gemarteld door Amerikaanse soldaten. Een intern legerrapport verhaalt van Iraakse gedetineerden die werden onderworpen aan "sadistisch, schaamteloos en buitensporig" misbruik, berichtte het tijdschrift The New Yorker.

Alle Amerikaanse militairen hebben de opdracht gekregen over het onderwerp het gesprek aan te gaan met de Irakezen om de lucht te klaren. Ook moeten ze extra alert zijn op mogelijke wraakacties van radicale elementen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief