Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon past Gazaplan aan

4 mei 04

De Israëlische premier Ariel Sharon is bereid zijn omstreden plannen voor de terugtrekking uit de Gazastrook aan te passen in overleg met de coalitiepartners en zijn Likoed-fractie in het parlement. Volgens Israëlische media werkt de eerste minister aan een "alternatief plan" dat met "creatieve oplossingen" uiteindelijk steun moet krijgen van Likoed en van de regering. Mogelijk komt er ook een nationale volksraadpleging.

De Israëlische krant Haaretz meldde dinsdag dat Sharon nu overweegt slechts vijf nederzettingen te ontmantelen, in plaats van de door hem gewenste 26. Sharon leed zondagavond een gevoelige nederlaag omdat de leden van Likoed zijn Gazaplannen in ruime meerderheid (60 procent) van de hand wezen. Kern van de plannen is de ontruiming van alle joodse nederzettingen in de Gazastrook (7500 kolonisten) en terugtrekking van de meeste militairen. De premier wil daarentegen grote delen uit de bezette Westelijke Jordaanoever definitief bij Israël voegen en de militaire controle over de grenzen van de Gazastrook behouden.

De premier ziet in de afwijzing van zijn partijgenoten geen reden op te stappen of, zoals de politieke oppositie wil, nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Duidelijk is wel dat de positie van Sharon uiterst benard is. Hij kampt met tegenwerking van partijgenoten binnen zijn eigen regering en zijn geloofwaardigheid als gesprekspartner voor de Verenigde Staten staat onder druk. President Bush heeft eerder voluit zijn steun uitgesproken, maar Sharon lijkt voorlopig geen boter bij de vis te kunnen doen.

Volgens de krant Haaretz gaat Sharon medio deze maand weer naar Washington voor beraad over de ontstane situatie. Sharon wil in de zomermaanden uiteindelijk politieke zaken doen binnen zijn regering en binnen de Knesset, de Israëlische volksvertegenwoordiging. Oppositiepartijen in het parlement dienden maandag een motie van wantrouwen in tegen Sharon, maar die haalde geen meerderheid. Dinsdag komen in New York vertegenwoordigers bijeen van de VS, Rusland, de VN en de EU om te praten over de situatie in het Midden-Oosten.

Uit een opiniepeiling dinsdag in de krant Yediot Aharonot blijkt dat een meerderheid van de bevolking Sharons oorspronkelijke plan steunt. De premier heeft dat ook steeds gezegd. Zou er een nationaal referendum komen, dan zou 62 procent 'ja' zeggen en 32 procent 'nee'. Onder Likoed-stemmers ligt het aantal voorstanders op 55 procent tegen 41 procent die ertegen is. Niet uitgesloten is dan ook dat Sharon een aangepast voorstel zal voorleggen aan de voltallige bevolking van de joodse staat.

De Palestijnse Autoriteit heeft het referendum verworpen, omdat één partij "niet het recht heeft eenzijdig over het lot van de Palestijnen te beslissen", aldus een verklaring. De Amerikaanse president Bush heeft kritiek gekregen van ongeveer vijftig voormalige Amerikaanse diplomaten. Die stellen dinsdag in een open brief dat het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid faalt. Ze vinden dat president Bush met zijn zeer pro-Israëlische beleid de geloofwaardigheid en prestige van zijn land op het spel zet.

Intussen gaat het geweld in de regio door. Bij een Israëlische inval in de zuidelijke Gazastrook zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee Palestijnen omgekomen. Israëlische militairen blokkeerden dinsdagochtend vroeg enige tijd met jeeps de toegangen tot het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat in Ramallah. Dat heeft zijn belangrijkste raadgever dinsdag gemeld. Volgens bronnen binnen het Israëlische leger ging het niet om een actie tegen Arafat, maar om "routine arrestaties" in Ramallah. De blokkade werd na enkele uren opgeheven.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief