Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kwartet houdt vast aan routekaart voor Midden-Oosten

4 mei 04

Het kwartet van de grootmachten achter het internationale vredesplan voor het Midden-Oosten heeft zijn steun voor een tweestatenoplossing, een Israëlische en een Palestijnse, dinsdag opnieuw bevestigd.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan riep Israël en de Palestijnen na een bijeenkomst in het VN-hoofdkantoor in New York op stappen te ondernemen om aan hun verplichtingen in het vredesproces te voldoen. Hij vroeg de Palestijnse Autoriteit op te treden tegen militante groeperingen. Israël moet volgens hem voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen.

Annan en de Amerikaanse minister Powell, diens Russische collega Lavrov en EU-buitenlandcoördinator Solana spraken behalve over de toekomst van hun 'routekaart', over de plannen van de Israëlische premier Sharon voor eenzijdige terugtrekking uit de Gazastrook. Zij vinden dat een Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook compleet moet zijn en dat die een eind moet maken aan de Israëlische bezetting van Palestijns gebied.

Vorige maand zei de Amerikaanse president Bush nog dat van Israël niet verwacht kon worden dat het al zijn nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zou opgeven en ook niet dat het zou instemmen met de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar wat nu de joodse staat is.

De deelnemers aan het overleg in New York zeiden dat "een definitieve regeling over zaken als grenzen en vluchtelingen onderhevig moet zijn aan instemming van zowel Israëliërs en
Palestijnen".

(Bron: ANP/Reuters/EFE)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief