Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush wil imago VS opkrikken via Arabische media

5 mei 04

De Amerikaanse president George Bush verschijnt vanaf woensdag in Arabische media. Hij wil door middel van interviews het vertrouwen van de Arabische wereld in de Verenigde Staten proberen te herstellen.

Dat vertrouwen heeft zwaar te lijden van de mishandeling van Iraakse gevangenen, waarvan de laatste tijd steeds meer foto's zijn opgedoken. Ook het hardhandige optreden van de Amerikaanse troepen tegen Iraakse rebellen en de steun van Bush aan Israël hebben het imago van de VS in de Arabische wereld geen goed gedaan.

Niettemin heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell gezegd 'verbaasd' te zijn over de intensiteit van het Iraakse verzet tegen de Amerikaanse overheersing van het land. "Er is meer verzet dan we rond deze tijd hadden verwacht", zei hij in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Woordvoerder Scott McClellan van het Witte Huis zei dat Bush interviews geeft voor de door de VS gefinancierde televisiezender al-Hurra en de Arabische zender al-Arabiya. Ook verschijnt een vraaggesprek in het Egyptische dagblad al-Ahram. Later volgen nog meer Arabische publicaties.

Amerikaanse mariniers zijn van plan om woensdag hun kordon rond het noordwesten van de opstandige stad Fallujah op te heffen. Dat heeft een van de commandanten bij de omsingelde stad bekendgemaakt. Daardoor kan verkeer voor het eerst sinds een maand het gebied weer in en uit. De blokkade was de afgelopen tijd zeer strikt. De Amerikanen hoopten zo de omsingelde soennitische opstandelingen in de wijk Golan op de knieën te dwingen.

Volgens de commandant van de brigade, generaal Mohammed Latif, was het geweld van de afgelopen maand tussen de Amerikanen en de opstandelingen in de stad een misverstand. Buitenlandse strijders zouden tot het geweld hebben aangezet.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief