Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Presidentsverkiezing VS duurste aller tijden

5 mei 04

De race om het Witte Huis gaat waarschijnlijk meer dan 1 miljard dollar (850 miljoen euro) kosten. Het zou voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Staten zijn dat een verkiezingscampagne meer dan 1 miljard dollar vergt, meldde de krant Los Angeles Times dinsdag.

Samen hebben president Bush, zijn Democratische tegenkandidaat Kerry en - de inmiddels buiten beeld geraakte - andere Democratische kandidaten op dit moment meer dan 400 miljoen dollar (340 miljoen euro) aan donaties gekregen. Dat is meer dan tweemaal zoveel als het bedrag dat bedrijven en particulieren op hetzelfde moment in de campagne van vier jaar geleden hadden bijgedragen.

Deskundigen hebben op basis van dit gegeven berekend dat aan het eind van de campagne 1 miljard dollar of meer zal zijn uitgegeven door politieke partijen, partij-organisaties in de staten, onafhankelijke groeperingen, conventies en de kandidaten.

Een aantal factoren heeft bijgedragen aan de sterke stijging van de giften voor de campagne, meldde de LA Times. De wettelijke limiet voor individuele donors is verdubbeld tot 2000 dollar (1700 euro). En beide kandidaten zagen af van subsidiëring uit publieke middelen. Daarmee kregen zij de mogelijkheid onbeperkt geld in te zamelen tot de partijconventies in juli en augustus. Een andere oorzaak is dat de Amerikanen veel meer geld hebben gegeven via internet.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief