Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dutroux is 'de perfecte psychopaat'

5 mei 04

De drie psychiaters en een psycholoog die Marc Dutroux hebben onderzocht, beschrijven hem als "een perfecte psychopaat." "Hij is asociaal, narcistisch en een manipulator", luidt de visie van de vier die de persoonlijkheid van Dutroux voor het hof in Aarlen hebben beschreven.

Met die visie wordt het idee ontkracht dat Dutroux een ondergeschikte rol zou hebben gespeeld in een netwerk. De deskundigen geloven ook niet dat hij lang tegen justitie kan hebben gelogen om zijn echtgenote Michelle Martin te beschermen.

"Ik heb meer dan drieduizend personen onderzocht in het kader van mijn gerechtelijke procedures. Dit is de derde psychopaat die ik in mijn carrière ontmoet en onmiskenbaar het zwaarste geval", zei psychiater Denys. De deskundigen zeiden ook dat Dutroux perfect wist waar hij mee bezig was en hij dus geheel toerekeningsvatbaar is.

Volgens Denys vertoont Dutroux geen (schuld)gevoelens, is hij een gevaar voor de samenleving en heeft hij geen enkele verantwoordelijkheidszin. Ook is hij niet in staat een echte relatie op te bouwen.

De deskundigen beschouwen Dutroux niet als een pedofiel, omdat hij zich seksueel niet uitsluitend op kinderen richtte. Dutroux wilde niet ingaan op het verzoek van zijn slachtoffer Sabine Dardenne om te reageren op de bevindingen van de experts.

Het proces werd vandaag opnieuw gekenmerkt door een incident. Een plaatsvervangend jurylid werd uit de rechtszaal verwijderd nadat hij de psychiaters had gevraagd of Dutroux "in zijn eigen leugens" gelooft. Volgens de advocaat van Dutroux is daardoor twijfel ontstaan over de onpartijdigheid van het jurylid.

Rechtbankvoorzitter Goux stuurde daarop het jurylid weg, uit angst dat zijn opmerkingen later in beroep zouden kunnen leiden tot vrijspraak voor Dutroux vanwege vormfouten.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief