Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eurocommissaris Bolkestein stopt

7 mei 04

Frits Bolkestein ziet af van een nieuwe termijn als eurocommissaris. De VVD'er heeft dit aan premier Balkenende medegedeeld. Wat de reden voor zijn besluit is, is niet bekend.

Bolkesteins 'pensioen' komt niet onverwacht. De 71-jarige liberaal liet enkele maanden geleden al doorschemeren dat hij twijfelde over een volgende termijn. Hij zei zowel "zakelijke als privéredenen" te hebben voor zijn twijfel. Bolkestein vertegenwoordigt Nederland sinds 1999 in de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Hij beheert de portefeuilles Interne Markt en Belastingen.

Balkenende heeft teleurgesteld gereageerd op het besluit van Bolkestein. "Bolkestein was een goede eurocommissaris en had wat het kabinet betreft door kunnen gaan", meldt de premier via zijn woordvoerder. De premier zegt echter te waarderen dat Bolkestein snel duidelijkheid heeft gegeven, zodat het kabinet tijdig op zoek kan gaan naar een opvolger. De termijn van Bolkesteins eurocommissariaat loopt af in oktober.

Of de nieuwe eurocommissaris weer een VVD'er wordt, is allerminst zeker. Nadat Bolkestein er blijk van had gegeven mogelijk van een nieuwe termijn af te zien, deden geruchten de ronde dat het CDA met een kandidaat zou komen. De naam van oud-minister Onno Ruding wordt veel genoemd. Ook huidig landbouwminister Veerman zou in de race zijn namens het CDA.

Oud-PvdA-staatssecretaris Rick van der Ploeg stuurde eerder zelf een open sollicitatie naar premier Balkenende. De VVD zou Carlo Trojan naar voren willen schuiven, melden bronnen in Den Haag. Trojan is voormalig secretaris-generaal van de Europese Commissie.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief