Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Soldate Lynndie England aangeklaagd

8 mei 04

De 21-jarige soldate Lynndie England, die op de mensonterende foto's uit Irak te zien is, is in staat van beschuldiging gesteld. Ze wordt onder meer verdacht van mishandeling van gevangen Irakezen. Ook wordt ze ervan beschuldigd het Amerikaanse leger in diskrediet te hebben gebracht.

Op de foto's, die door de Amerikaanse media naar buiten zijn gebracht, staat England samen met collega Charles Graner grijnzend en met opgestoken duimen naast naakte Irakezen. Op een andere foto houdt ze een riem vast die om de hals van een op de grond liggende Irakees is gebonden.

England is inmiddels al weer in de Verenigde Staten. Ze werkt op een legerbasis in North Carolina. Een militaire rechtbank moet nog bepalen of England, die vijf maanden zwanger is van Graner, voor de krijgsraad moet verschijnen. Ze is vooralsnog op vrije voeten.

Familie en vrienden hebben het in de Amerikaanse media voor England opgenomen. Eén van haar zussen verklaarde zich niet te kunnen voorstellen dat Lynndie "zoiets zou doen".

Eerder al werden een generaal en zes andere soldaten beschuldigd wegens begane wandaden in de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad. Eén van beschuldigde soldaten, de 26-jarige Sabrina Harman, heeft in e-mail-interviews met de krant The Washington Post verklaard dat zij opdracht had het voor gevangen Irakezen tot "een hel" te maken.

Doel daarvan was de gevangenen aan het praten te krijgen. Ze schreef verder aan de krant dat zij en haar collega's nauwelijks training in de behandeling van gevangenen hebben gehad.

De aanklacht tegen Lynndie England kwam kort nadat minister Rumsfeld van Defensie, de hoogste baas van de Amerikaanse soldaten, zich had verantwoord tegenover een senaatscommissie. Hij sloot tijdens zijn verhoor niet uit dat er in de toekomst meer foto's en video's van mishandelde Irakezen zullen opduiken.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief