Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush: geen Palestijnse staat in 2005

8 mei 04

President Bush heeft in een interview verklaard dat de oprichting van een Palestijnse staat in 2005 niet realistisch is. Een Palestijnse staat is volgens de president echter wel een voorwaarde voor een definitieve vredesregeling in het Midden Oosten.

Bush deed de uitspraken in een interview met de Egyptische krant Al-Ahram dat vrijdag is gepubliceerd. Hij verwacht dat een Palestijnse staat in 2005 "moeilijk" zal zijn. "Ik geef toe dat we achterliggen op de agenda, vooral omdat het geweld is toegenomen. Niettemin moeten we er hard aan werken om zo snel mogelijk een staat te creëren".

Daarvoor is in ieder geval beter Palestijns leiderschap nodig, vindt de president. Hij zei een brief aan de Palestijnse premier Qurei te zullen sturen met de oproep op het bestuur te verbeteren en instellingen op te zetten die de Palestijnse staat kunnen voorbereiden.

In de brief zal Bush ook garanderen dat de VS nog steeds achter de Routekaart voor het Midden-Oosten staat. "Maar ik zal hem er ook aan herinneren dat het nu tijd is om leiderschap te tonen, tegen de terroristen en voor het voorbereiden van de op te richten staat".

Gisteren verklaarde Bush na een gesprek met de Jordaanse koning Abdullah in Washington al dat een definitieve regeling voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen tot stand moet komen door onderhandelingen, en dat die een "rechtvaardige vrede" moet opleveren.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief