Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Strijd laait op in Iraakse steden

8 mei 04

Honderden militieleden van de radicale sjiitische leider Muqtada al-Sadr en Britse militairen zijn zaterdag in de Zuid-Iraakse steden Basra en Amara slaags met elkaar geraakt. Daarbij zijn negen Britse soldaten gewond geraakt en vijf opstandelingen gedood, aldus een legerwoordvoerder.

In Basra zijn vier soldaten gewond geraakt, in Amara vijf. De militieleden in Basra waren gewapend met geweren en raketwerpers en wierpen wegblokkades op. Basra staat onder Brits bestuur. De BBC meldde op gezag van getuigen dat de Britten met ongeveer vijftig voertuigen het kantoor van Al-Sadr in Basra hebben omsingeld. Ook in Karbala is gevochten tussen coalitietroepen en aanhangers van Al-Sadr. Het Amerikaanse leger heeft nog niets meegedeeld over slachtoffers.

Een naaste medewerker van de radicale sjiitische leider Muqtada al-Sadr biedt geld voor elke gevangengenomen militair van de internationale coalitie in Irak. Dat blijkt uit een zaterdag uitgegeven verklaring van sjeik Abdel Sattar Bahadli.

Drie Irakezen zijn zaterdag omgekomen door een aanslag bij het huis van een politiefunctionaris in Habhab, ongeveer 85 kilometer ten noorden van Bagdad. De politiefunctionaris bleef ongedeerd, maar drie verwanten kwamen om het leven, aldus de Iraakse politie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief