Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon zegt bezoek aan Washington af

9 mei 04

De Israëlische premier Sharon heeft zijn ontmoeting op 17 mei in Washington met president Bush afgezegd. Dat hebben de krant Haaretz en andere Israëlische media zondag gemeld op gezag van een woordvoerder van Sharon. De woordvoerder gaf geen reden voor het besluit.

Sharon lichtte zijn kabinet zondag in over het schrappen van het bezoek. Leden van de Likud-partij spraken zich een week geleden uit tegen het plan van de premier voor de Israëlische terugtocht uit de Gazastrook. Bush toonde zich in een eerder stadium voorstander van de plannen van Sharon.

Sharon liet het kabinet weten dat hij binnen drie weken een alternatief plan voor de Gazastrook zal presenteren. Over de inhoud deden de premier en zijn medewerkers geen mededelingen. Sharon zei wel dat de leden van de regering bouwstenen kunnen leveren voor het alternatieve plan.

Israëlische militairen zijn zondag in de buurt van Rafah in de zuidelijke Gazastrook op een tunnel gestuit die vermoedelijk is gebruikt voor wapensmokkel tussen Gaza en Egypte. Bij de actie zijn tien Palestijnen gearresteerd, aldus Israëlische militaire functionarissen. Sinds het begin van de tweede intifida in 2000, de opstand in de Palestijnse gebieden, hebben Israëlische militairen negentig tunnels blootgelegd.

In het noorden van de Gazastrook doodden soldaten zaterdagavond een gewapende Palestijn die zich in de buurt van een controlepost bij de joodse nederzetting Netzarim ophield.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief