Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Twee Nederlandse soldaten in Irak gewond

10 mei 04

Twee Nederlandse militairen zijn maandag lichtgewond geraakt door een aanslag met een granaat in as-Samawah. Dat heeft een politiefunctionaris in de Zuid-Iraakse stad gemeld.

Een man gooide een granaat naar vier Nederlandse militairen die op een brug over de rivier Eufraat patrouilleerden, aldus een politieagent. De exacte toedracht van de aanslag is nog niet duidelijk. Het Franse persbureau AFP meldt dat het projectiel door een langsrijdende fietser naar de militairen werd gegooid. Lokale overheidsfunctionarissen zeggen echter dat de granaat vanuit een auto is gegooid.

Ook over de aard van de verwondingen heerst nog onduidelijkheid. De soldaten zouden in hun gezicht of in de benen zijn geraakt met granaatscherven. Een politieman heeft de Nederlanders teruggebracht naar hun basis.

Het is voor het eerst dat Nederlandse militairen in Irak gewond zijn geraakt bij een aanslag. In de Iraakse provincie al-Muthanna, waarvan As Samawah de hoofdstad is, zijn ongeveer 1260 Nederlandse militairen gelegerd.

Vorige maand werden twee Nederlandse kampen in Irak aangevallen. Zowel Camp Smitty als Ar Rumaytah werden bestookt met mortieren. Niemand raakte daarbij gewond.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief