Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Miltaire vakbond verwacht meer slachtoffers

11 mei 04

De komende tijd moet rekening worden gehouden met meer slachtoffers onder de Nederlandse militairen in Irak. Dat zei dinsdag voorzitter W. van den Burg van de militaire vakbond AFMP.

Naarmate het onrustiger wordt in Irak, neemt de kans op slachtoffers toe, waarschuwt Van den Burg. "Het is naïef te denken dat Nederlandse militairen gevrijwaard blijven. We zijn de afgelopen tijd al enkele keren de dans ontsprongen. Ons geluk lijkt nu op te zijn.'' Van den Burg vindt het echter nog te vroeg om te pleiten voor vertrek van de Nederlandse soldaten uit Irak.

In de resoluties van de VN-Veiligheidsraad is vastgelegd dat de coalitietroepen in Irak moeten werken aan veiligheid en stabiliteit in het land. In de dagelijkse praktijk betekent dat patrouilleren en contact onderhouden met de plaatselijke bevolking. Zolang dat werk kan worden gedaan, moet Nederland zijn troepen in Irak handhaven, vindt Van den Burg.

"Als het klimaat echter zodanig verandert dat we alleen met ons hoofd tussen de schouders in het kamp kunnen zitten, heeft het geen zin te blijven.''

Of de omgekomen militair lid was van de AFMP was dinsdagochtend nog onduidelijk. "Dat is ook niet belangrijk'', aldus van den Burg. ,,Onze gedachten gaan in eerste instantie uit naar de familie en nabestaanden van onze collega.''

Volgens Van den Burg is het ook aan de familie van de omgekomen sergeant om te bepalen of de man een militaire begrafenis krijgt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief