Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hamas claimt aanslag na actie in Gaza

11 mei 04

Bij een aanslag in de Gazastrook zijn dinsdag vermoedelijk zes Israëlische soldaten omgekomen. De radicale Hamas-beweging heeft de aanslag opgeëist. Het Israëlische leger voerde in de nacht van maandag op dinsdag een actie uit in Gaza-stad. Daarbij zijn drie Palestijnen gedood en zeker twintig verwond.

De Israëliërs vielen de wijk Zeitoun binnen, waarna vuurgevechten uitbraken met de Palestijnen. Het leger - op zoek naar terroristen - gebruikte zeker twintig tanks, jeeps en pantservoertuigen. Tijdens de 'veiligheidsoperatie' is flink teruggeschoten door Palestijnen.

In de ochtend deed zich een explosie voor bij een konvooi dat op weg was naar de actie in Zeitoun. Volgens getuigen ging het om een zeer zware ontploffing en is een legervoertuig volledig verwoest. Het Israëlische leger heeft de aanslag nog niet bevestigd. Volgens Hamas zijn zes Israëliërs gedood. De beweging zegt de aanslag te hebben gefilmd. Volgens de krant Haaretz waren twee slachtoffers gewapende Palestijnen. Overigens heeft ook de Islamitische Jihad zich verantwoordelijk verklaard voor de aanslag.

Bij de operatie in Zeitoun zijn scherpschutters ingezet. Het leger zegt 32 werkplaatsen te hebben vernield waar wapens en onderdelen werden gemaakt. De Palestijnen houden het op vier van zulke locaties, aldus de Britse omroep BBC. Vanuit de Gazastrook vallen Palestijnen regelmatig Israël aan. Een Palestijn kwam om toen vanuit een helikopter een raket op een groep mensen werd afgevuurd. Getuigen meldden dat daar dertien gewonden bij zijn gevallen.

Het Israëlische leger is dinsdag ook het vluchtelingenkamp Rafah in de Gazastrook binnengevallen. Daar is een gebouw met de grond gelijk gemaakt.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat heeft "de Israëlische militaire escalatie" streng veroordeeld. Die is volgens Erekat "gewoon een onderdeel van de Israëlische campagne om door te gaan met geweld en confrontatie".

(Bron: ANP/AFP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief