Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Dit was geen aanslag van het Iraakse volk'

11 mei 04

De aanslag op Nederlandse militairen was geen aanslag van het Iraakse volk, "het gaat om individuen die verdeeldheid en twijfel willen zaaien". Dat zei premier Balkenende dinsdag in een eerste reactie op de aanslag waardoor een Nederlandse militair omkwam en een militair gewond raakte.

Balkenende, eerder teruggekomen van vakantie, betuigde medeleven met de families van de twee militairen, ook namens koningin Beatrix. De premier zei dat de missie niet zonder risico's is. "Dat wisten we en dat weten we." De premier benadrukte dat de bevolking in de 'Nederlandse provincie' Al Muthanna het werk van de 1270 Nederlandse militairen "zeer waardeert".

Het kabinet kreeg dinsdag ook een brief van de provinciale raad van Al Muthanna waarin de lokale autoriteiten stellen dat de aanslag niet alleen de Nederlanders, maar ook de lokale bevolking raakt. Balkenende sloot zich daarbij aan: "Bij alle verdriet van vandaag mogen de krachten van terreur het niet winnen. We moeten samenwerken met de bevolking van Irak aan de wederopbouw van een stabiel Al Muthanna".

Balkenende wilde niet vooruit lopen op het slinkende draagvalk voor een eventuele verlenging van de Nederlandse aanwezigheid in Irak in de Tweede Kamer. Het kabinet neemt eerst een zorgvuldig besluit en legt dat vervolgens aan de Kamer voor, aldus de premier. Voor het kabinet tellen de wensen van het Iraakse volk in het gebied waar Nederlandse militairen aan het werk evengoed mee in het afwegingsproces, stelde Balkenende.

Daarnaast spelen de veiligheidssituatie en de vraag of de Verenigde Naties een grotere betrokkenheid bij de stabilisatie van Irak krijgt, een rol bij het besluit. En tot slot moet ook de nieuwe Iraakse (overgangs)regering het op prijs stellen als buitenlandse troepen nog een tijdje meewerken aan de stabilisatie van het land.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief