Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Al-Qaedakopstuk onthoofdt Amerikaan

11 mei 04

Abu Musab al-Zarqawi, één van de kopstukken van het terreurnetwerk al-Qaeda, heeft eigenhandig een Amerikaan onthoofd. Dat zou blijken uit een video die is te zien op de islamitische website Muntada al-Ansar. Voor zijn dood identificeerde het slachtoffer zich als de Amerikaan Nick Berg.

Op een video, die de naam 'Abu Musab al-Zarqawi slacht een Amerikaan' draagt, zijn vijf gemaskerde mannen te zien die onder het uitroepen van "Allah is groot" de 26-jarige Berg met een lang mes onthoofden. Daarna zwaaien ze met het hoofd voor de camera. Wanneer de video precies is opgenomen, is niet duidelijk.

Het lichaam van Berg werd zaterdag in Bagdad gevonden. Volgens een anonieme Amerikaanse functionaris ontbrak van het stoffelijk overschot het hoofd en waren de handen op de rug vastgebonden.

De onthoofding is volgens de site een vergelding is voor het misbruik van Iraakse gevangenen door Amerikanen en Britten in de Abu Ghraib-gevangenis. "Hoe kan een vrije moslim slapen, als andere moslims worden afgeslacht", zegt een stem op de video. Gezworen wordt dat er meer van dergelijke onthoofdingen volgen.

Abu Musab al-Zarqawi is na Osama bin Laden en Ayman al-Zawahiri waarschijnlijk de derde man van al-Qaeda. De Amerikanen houden de bij verstek in Amman veroordeelde Jordaniër onder anderen verantwoordelijk voor aanslagen in Irak. Hij zou ook betrokken zijn bij de bomaanslagen in het Marokkaanse Casablanca.

Vorige week kwam de website van Muntada al-Ansar met een oproep van Osama bin Laden. Daarin beloofde de terroristenleider beloningen voor moslims die VN-secretaris-generaal Kofi Annan of de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, zouden doden.

De familie van het slachtoffer heeft geschokt gereageerd. De VS heeft in een reactie laten weten de daders op te zullen sporen en te vervolgen. De moeder van Nick Berg heeft gezegd dat haar zoon al sinds 9 april wordt vermist. Ze voegde eraan toe dat hij naar het Midden-Oosten was vertrokken omdat hij geld wilde verdienen door mee te werken aan de wederopbouw van de infrastructuur. Berg was al eerder in Irak geweest om werk te zoeken.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief