Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bot vraagt Powell om grotere rol VN

12 mei 04

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Powell gevraagd zich hard te maken voor een nieuwe VN-resolutie die de volkerenorganisatie een grotere rol geeft in Irak. Powell heeft Bot gebeld om zijn medeleven te betuigen voor het overlijden van sergeant Steensma in Irak. Bot zelf wil dat de missie wordt verlengd.

Bot zei tegen Powell dat een nieuwe resolutie het voor de Nederlandse regering makkelijker zou maken om de missie in Irak te verlengen. Het kabinet is alleen zeker van de steun van het CDA en de VVD. De derde coalitiepartner D66 heeft steun voor verlenging afhankelijk gemaakt van de rol die de VN in Irak gaat spelen na de machtsoverdracht op 30 juni.

Mocht D66 afhaken, dan kan de LPF het CDA en de VVD aan een Kamermeerderheid helpen. Die partij is voor een verlenging, zij het een kortere dan het kabinet wil. De linkse oppositiepartijen willen dat Nederland de troepen terugtrekt. De ChristenUnie twijfelt.

Het kabinet moet nog een definitief besluit over de verlenging nemen. Als alleen CDA, VVD en LPF instemmen, dan heeft de Nederlandse militaire uitzending een minimale Kamermeerderheid. Tot nu toe werden alleen troepen ingezet met de steun van alle partijen.

De dood van de Nederlandse militair heeft de vastberadenheid onder de Nederlandse bevolking om de missie in Irak te verlengen versterkt. Dat blijkt uit een enquête van het NOS Journaal. Van de Nederlanders is 40 procent voor verlenging van de missie. Twee weken geleden was dat nog 35 procent.

Van de Nederlanders vindt nu 37 procent dat de troepen direct teruggetrokken moeten worden. Dat was in april nog 42 procent en een half jaar geleden 40 procent.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief