Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Muqtada al-Sadr bereid militie op te heffen

12 mei 04

De Iraakse radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr is bereid zijn Mehdi-leger op te heffen, als de sjiitische leiders hem dat zouden vragen. Hij zei dat woensdag tijdens een persconferentie in de Imam Ali-moskee in Najaf, een van de heiligste plaatsen van de sjiitische islamieten.

Op dezelfde bijeenkomst zei Al-Sadr dat hij wil doorgaan met zijn strijd tegen de Amerikaanse bezetting van zijn land en dat hij bereid is als martelaar te sterven. Hij maakte duidelijk dat een blijvende aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Irak tot een verdere escalatie van het geweld zal leiden.

Al-Sadr gaf geen details over de lopende besprekingen met sjiitische leiders over beëindiging van het geweld in Najaf. Een betrokkene bij de besprekingen maakte melding van een nakend akkoord, dat er onder meer in zou voorzien dat al-Sadrs militieleden de wapens neerleggen.

Bovendien zou een lopende aanklacht tegen Al-Sadr, wegens mogelijke betrokkenheid bij de moord op een rivaal in 2003, voorlopig worden ingetrokken. Pas na de verkiezing van een nieuwe Iraakse regering zal de Iraakse justitie die zaak verder behandelen. Het is onbekend of de buitenlandse bestuursmacht in Irak met een dergelijk akkoord zal instemmen.

(Bron: ANP/AFP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief