Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lichaam Steensma terug in Nederland

12 mei 04

Het stoffelijk overschot van Dave Steensma, de maandag bij een granaataanslag in Irak omgekomen militair uit Franeker, komt woensdagavond laat aan op de vliegbasis Leeuwarden. Steensma's commandant van het 12e infanteriebataljon van de luchtmobiele brigade uit Schaarsbergen, luitenant-kolonel P. Wilming, draagt dan het lichaam over aan de familie van de 36-jarige sergeant-1.

De familie heeft aangegeven geen prijs te stellen op de komst van hoge militairen. De bevelhebber van de landmacht, luitenant-generaal M. Urlings, zal dan ook niet aanwezig zijn.

Na aankomst van het vliegtuig, een Fokker-60 van de Koninklijke Luchtmacht, dragen zes collega's van Steensma uit Schaarsbergen de kist uit het toestel. De erehaag wordt gevormd door dertien collega's van Steensma die zijn meegevlogen vanuit Irak. De collega's uit Irak dragen hun woestijn-tenue, de collega's uit Schaarsbergen het normale, dagelijks tenue van de landmacht.

Over de begrafenis van Dave Steensma is nog weinig bekend. De familie overlegt daarover nog met Defensie. Duidelijk is wel dat er "enige vorm van militair ceremonieel'' zal zijn.

Op de Iraakse basis Al Khidr van Steensma en de 20-jarige korporaal die maandag gewond raakte, werd woensdag een afscheidsdienst gehouden. De korporaal was inmiddels ontslagen uit het veldhospitaal en aanwezig op de basis. Defensie verwacht dat hij zijn werk in Irak kan en wil voortzetten.

Na de dienst ging het lichaam van Steensma per helikopter naar Koeweit. Hij werd begeleid door directe collega's die tot en met Leeuwarden bij de kist blijven. De commandant van de Nederlanders in Irak, luitenant-kolonel R. Van Harskamp vloog mee tot Koeweit-Stad. Daar droeg hij het lichaam over aan luitenant-kolonel P. Wilming.

Minister Kamp van Defensie besloot woensdag dat een gepland bezoek van zes Tweede-Kamerleden aan de militairen in Irak door kan gaan. De risico's zijn aanvaardbaar en het bezoek zal geen grote belasting vormen voor het werk van de militairen.

Voorzitter Albayrak (PvdA) van de vaste Tweede-Kamercommissie voor Defensie noemde de aanslag van maandag een extra reden om de reis door te laten gaan. Zij en de andere Kamerleden willen juist nu de militairen in Irak een hart onder de riem steken en hun belangstelling voor het zware werk tonen.

Geen van de zes Kamerleden heeft aangegeven over het bezoek te twijfelen. De parlementariërs die meegaan zijn: Albayrak (PvdA), Aasted-Madsen (CDA), Kortenhorst (CDA), Van Baalen (VVD), Van Velzen (SP) en Eijsink (PvdA). Ook een griffier van de Tweede Kamer gaat mee.

Het programma van de Kamerleden is wel aangepast. Het is nog niet duidelijk of zij alle Nederlandse bases zullen bezoeken en of zij dat dan in auto's over de weg doen of alleen met een helikopter.

De Kamerleden weten uit eigen ervaring dat bezoeken aan missies gevaarlijk kunnen zijn. Toen een Kamerdelegatie in juni vorig jaar de Afghaanse hoofdstad Kabul bezocht, werd op diezelfde dag een bus met Duitse militairen opgeblazen. Daardoor vielen zes doden en 31 gewonden.

Op internet is op condoleance.nl een register geopend voor Dave Steensma. Dat leverde al snel een hondertal reacties op. Ook op de officiële site van de militairen in Irak (nldetirak.nl) kwamen veel rouwbetuigingen binnen. "Blijf scherp'' en "houd je kop erbij'', raadden velen de militairen in Irak aan. Een ander richtte zijn verdriet op de politiek, "want jullie hebben dit laten gebeuren''. Eén pleitte voor het terughalen van de militairen.

De landmacht besloot de open dagen komend weekeinde in Oirschot een soberder karakter te geven. De dagen gaan wel gewoon door. Vorig jaar kwamen er 90.000 mensen op af.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief