Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kerry wil Republikein McCain op Defensie

12 mei 04

De Democratische kandidaat bij de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen, John Kerry, wil de Republikeinse senator John McCain als minister van Defensie, mocht hij in november George Bush verslaan in de strijd om het Witte Huis. Dat zei hij woensdag in een radioprogramma, waarin hij opnieuw felle kritiek uitte op het Irak-beleid van de regering-Bush.

McCain is senator voor de staat Arizona en net als Kerry een Vietnamveteraan. In de strijd om de Republikeinse kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2000 legde hij het af tegen George Bush. McCain is vrij populair onder zwevende kiezers. Onlangs verdedigde hij Kerry in het openbaar tegen Republikeinen die diens betrokkenheid bij de nationale veiligheid in twijfel trokken.

De senator zelf was woensdag niet bereikbaar voor commentaar. Eerder werd McCain al genoemd als mogelijke 'running mate' van Kerry. Toen liet hij weten hiervoor geen belangstelling te hebben. Kerry heeft nog altijd geen kandidaat voor het vice-presidentschap naar voren geschoven.

Kerry gaf woensdag president Bush en minister van Defensie Donald Rumsfeld de schuld van het mishandelingsschandaal in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad. Hij zei dat de twee bewindslieden de Conventies van Genève, die handelen over de correcte behandeling van krijgsgevangenen, terzijde hebben geschoven na de aanslagen in de VS op 11 september 2001. Daardoor is de status van gevangenen "op zijn best onduidelijk'' geworden. aldus Kerry.

De Democratische presidentskandidaat wil dat Irak een zaak wordt van de internationale gemeenschap en niet van de VS alleen. Hij zei een einde te willen maken aan de Amerikaanse "bezetting'' van Irak en andere landen bij de wederopbouw te willen betrekken.

(Bron: ANP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief