Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gevangenissen na 30 juni onder Iraaks toezicht

13 mei 04

De toekomstige bestuurders van Irak willen dat de Iraakse gevangenissen bij de machtsoverdacht van 30 juni ook onder Iraaks toezicht komen te staan. Dat zei een lid van de regeringsraad in een donderdag gepubliceerd vraaggesprek met de Britse krant The Times.

"Alle gevangenissen zouden onder de controle moeten worden geplaatst van een souvereine Iraakse regering", aldus Adnan Pachachi. De soenniet doet zijn uitlatingen in de nasleep van de onthulling van Amerikaanse martelpraktijken in gevangenissen in Irak.

Pachachi zegt net als andere Iraakse politici niet onwelwillend te staan tegenover het slopen van de beruchte Abu-Ghraib gevangenis. "Ik denk dat dat een goed idee is. We kunnen, indien nodig, een andere gevangenis bouwen", zegt de politicus in The Times.

Martelfoto's
Senatoren van de Republikeinse Partij willen niet dat er nog meer foto's van de Amerikaanse martelpraktijken in Irak openbaar gemaakt worden. Dat werd woensdag duidelijk nadat Congresleden honderden foto's en video's te zien hadden gekregen met als onderwerp de mishandeling van Iraakse gevangenen.

Na de besloten voorstelling voor de senatoren verklaarden de leiders van de Republikeinen in het Congres dat het vrijgeven van dergelijke foto's niet wenselijk is. Ze zouden een "inspiratie voor de vijand" kunnen vormen, aldus de voorzitter van de Senaatscommissie voor de Strijdkrachten John Warner.

Het openbaar maken van de foto's zou Amerikaanse militairen en burgers nodeloos in gevaar brengen. Bovendien achtten ze het vrijgeven van de kiekjes en video's schadelijk voor de militaire gerechtelijke stappen tegen aangeklaagde gevangenbewaarders.

(Bron: ANP/DPA/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief