Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hongarije kritisch over Nederlands integratiebeleid

13 mei 04

Hongarije heeft felle kritiek geuit op het Nederlandse integratiebeleid voor burgers uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie. Het land maakt er ernstige bezwaren tegen dat Hongaren op zijn vroegst over twee jaar ongehinderd in Nederland mogen werken.

"Ik denk dat het beleid niet rechtvaardig is'', zei de geïrriteerde minister Lamperth van Binnenlandse Zaken donderdag na afloop van gesprekken in Boedapest met de Nederlandse minister Verdonk (Vreemdelingenzaken). "Als wij als nieuwkomer bepaalde verplichtingen op ons nemen, dan willen wij graag ook de voordelen genieten samen met oude EU-lidstaten.'' Volgens Lamperth zijn maar weinig Hongaren van plan in het buitenland te gaan werken.

Verdonk zei dat een uitzondering zal worden gemaakt voor Hongaarse operatieassistenten. Ook benadrukte ze dat Hongarije kandidaat is voor de opzet van een Grens Agentschap, de organisatie die de bewaking van EU-buitengrenzen en de instroom van vluchtelingen zal coördineren. Hongarije heeft de langste buitengrenzen van alle nieuwe EU-lidstaten.

Verdonk ontkende Hongaarse suggesties dat ze hard is ten opzichte van buitenlanders. "Dat wil ik heel hard tegenspreken. Nederland is heel gastvrij voor echte vluchtelingen, maar 80 procent van hen komen om economische redenen naar ons land.''

De minister zei dat Nederland het EU-voorzitterschap wil gebruiken om te komen tot een "uniform migratiebeleid''. Verder verklaarde Verdonk te willen samenwerken met landen als Hongarije op het gebied van het verder ontwikkelen van biologische identificatietechnieken, zoals oogherkenning en vingerafdrukken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief