Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Economie groeit met 0,8 procent

13 mei 04

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal met 0,8 procent op jaarbasis gegroeid vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt uit eerste ramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is voor het eerst sinds eind 2002 dat het bruto binnenlands product hoger is dan een jaar eerder.

Het CBS schrijft de groei met name toe aan de stijgende export en de investeringen, die voor het eerst sinds begin 2001 groeiden. De groei bedroeg 3,7 procent.

De conjunctuur profiteerde ook van de schrikkeldag in februari, die een extra werkdag betekende. Zonder die dag was de economische groei niet op 0,8 procent, maar rond de 0,5 procent uitgekomen, becijferde het CBS.

De uitgaven van de overheid groeiden met 0,2 procent. Dat is beduidend minder dan de 2,7 procent of meer van de afgelopen jaren. De beperkte groei is te danken aan de verschuiving van een deel van de financiering van de zorg van de overheid naar de consument.

De werkgelegenheid liep verder terug, met 1,6 procent. De arbeidsproductiviteit steeg met ruim 2 procent, aanmerkelijk meer dan de afgelopen drie jaar. Dat is volgens het CBS niet ongebruikelijk als de economie zich lijkt te herstellen.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief