Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Weer zware gevechten in Najaf

14 mei 04

In de heilige sjiitische stad Najaf zijn opnieuw zware gevechten uitgebroken tussen Amerikaanse militairen en het Mahdi Leger, de militie van de radicale sjiitische leider al-Sadr.

Zeker twee Amerikaanse tanks zijn opgetrokken naar het centrum van Najaf. De tanks beschieten de posities van de militieleden en er zijn schotenwisselingen tussen Amerikaanse soldaten en al-Sadr-aanhangers. Ook zijn er zware explosies gehoord.

Boven Wadi al-Salam, een van de grootste begraafplaatsen ter wereld, hangen zwarte rookpluimen. De militieleden gebruiken de begraafplaats als uitvalsbasis voor aanvallen op de Amerikanen.

Amerikaanse tanks trokken eerder vanochtend de begraafplaats op en openden het vuur op de opstandelingen. Het Amerikaanse leger heeft ook een gevechtsvliegtuig en helikopters ingezet. Ook ten zuiden van de stad en op de weg naar Kufa wordt strijd geleverd. Najaf is al dagen het toneel van hevige gevechten. De coalitietroepen maken jacht op al-Sadr, die wordt gezocht wegens betrokkenheid bij de dood van een Iraakse geestelijke.

In Kerbala, een ander heilige stad, 50 kilometer ten noorden van Najaf, wordt eveneens slag geleverd. Daarbij zijn afgelopen nacht vier Irakezen omgekomen en raakten er dertien gewond, vertelde een ziekenhuisdirecteur tegen persbureau Reuters.

Onder druk van andere, meer gematigde sjiitische leiders heeft al-Sadr eerder deze week aangeboden te willen onderhandelen met de Amerikanen. De Amerikanen zijn daar nog niet op ingegaan.

Bremer oppert vertrek
De Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, heeft de mogelijkheid geopperd dat de Amerikanen zich terugtrekken uit het land. Hij zei dat de Amerikanen niet blijven in een land waar ze "niet welkom" zijn.

"Als de voorlopige regering ons vraagt om te vertrekken, zullen we vertrekken", aldus Bremer vrijdag tijdens een lunch met Iraakse functionarissen in de provincie Diyala. Hij verwees naar de voorgenomen machtsoverdracht eind juni aan een overgangsregering. De bewindvoerder voegde er aan toe dat hij niet verwacht dat het zover komt.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief