Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Powell: VS weg als Irak dat wil

15 mei 04

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell en zijn Britse collega Straw hebben in Washington gezegd dat hun troepen Irak na 30 juni zullen verlaten als de Iraakse regering dat wil.

Straw en Powell verwachten dat de overgangsregering de aanwezigheid van de coalitie na de machtsoverdracht wel op prijs zal stellen. Ook Japan en Italië zijn bereid tot terugtrekking op Iraaks verzoek. De leiders zijn bijeen in Washington voor een top van de G8.

De Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, zei eerder vandaag al dat de Amerikanen Irak zullen verlaten als ze niet langer gewenst zijn door de regering. "Als we niet welkom zijn, blijven we hier niet".

Vrijdagochtend braken opnieuw gevechten uit bij Najaf. Amerikaanse tanks trokken op naar het centrum van de stad. Bij gevechten in de Iraakse stad Najaf is de vergulde koepel van de voor sjiiieten heilige Imam Ali-moskee licht beschadigd geraakt.

Er zijn drie kleine gaten in de koepel geschoten. Het Mahdi-leger van de sjiitische leider Muqtada al-Sadr beschuldigt Amerikaanse troepen ervan tankgranaten op de moskee te hebben afgevuurd. Volgens een Amerikaanse brigadegeneraal kan de militie van al-Sadr ook zelf verantwoordelijk voor de schade.

De tanks beschoten de posities van de militieleden en er zijn schotenwisselingen tussen Amerikaanse soldaten en al-Sadr-aanhangers. Ook werden er zware explosies gehoord.

Boven Wadi al-Salam, een van de grootste begraafplaatsen ter wereld, hingen zwarte rookpluimen. De militieleden gebruiken de begraafplaats als uitvalsbasis voor aanvallen op de Amerikanen.

Amerikaanse tanks trokken eerder vanochtend de begraafplaats op en openden het vuur op de opstandelingen. Het leger heeft ook een gevechtsvliegtuig en helikopters ingezet. Ook ten zuiden van de stad en op de weg naar Kufa wordt strijd geleverd.

De stad is al dagen het toneel van hevige gevechten. De coalitietroepen maken jacht op al-Sadr, die wordt gezocht wegens betrokkenheid bij de dood van een Iraakse geestelijke.

Amerikaanse soldaten sloten de wegen bij Najaf af om te voorkomen dat de sjiitische leider naar Kufa zou kunnen ontkomen. Al-Sadr beschuldigde de Amerikanen van "tirannie" tijdens het vrijdagmiddaggebed.

In Kerbala, een ander heilige stad, 50 kilometer ten noorden van Najaf, is eveneens slag geleverd. Daarbij zijn afgelopen nacht vier Irakezen omgekomen en raakten er dertien gewond, vertelde een ziekenhuisdirecteur tegen persbureau Reuters.

Onder druk van andere, meer gematigde sjiitische leiders heeft al-Sadr eerder deze week aangeboden te willen onderhandelen met de Amerikanen. De Amerikanen zijn daar nog niet op ingegaan.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief