Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

WK 2010 in Zuid-Afrika

15 mei 04

Zuid-Afrika heeft de organisatie van het WK 2010 toegewezen gekregen. De wereldvoetbalbond FIFA verkoos het land boven Egypte en Marokko.

Het is de eerste keer dat het één na grootste sportevenement ter wereld aan het Afrikaanse continent wordt toegewezen. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van FIFA-voorzitter Sepp Blatter in vervulling.

Bijna vier jaar geleden won Duitsland een controversiële strijd om het WK 2006 met één stem, toen een afgevaardigde uit Oceanië zijn opdracht om op Zuid-Afrika te stemmen negeerde en zijn voorkeur aan Duitsland gaf. Blatter greep vervolgens in door te bepalen dat het WK in het vervolg per toerbeurt elk continent zou aandoen; te beginnen in Afrika.

De keuze voor Zuid-Afrika werd bekendgemaakt in het hoofdkwartier van de FIFA in Zürich, waar een zware delegatie - Oud-president Nelson Mandela, diens opvolger Thabo Mbeki en Nobelprijs-winnaar Desmond Tut - uit het gelukkige land de presentatie bijwoonde.

De bekendmaking was op grote schermen te volgen in Johannesburg, waar de verzamelde menigte in gejuich uitbarstte toen Zuid-Afrika als winnaar uit de bus kwam.

Volgens Mandela - een groot voetballiefhebber - is het WK 2010 een perfect cadeau voor Zuid-Afrika, dat viert dat tien jaar geleden de democratie werd ingevoerd. Bovendien denkt Mandela dat het de worstelende Zuid-Afrikaanse economie enorm vooruit zal helpen.

Het wordt het derde grote sportevenement in Zuid-Afrika in korte tijd. In 1995 vond het WK rugby er plaats, vorig jaar organiseerde het land samen met Zimbabwe het WK cricket.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief