Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sergeant Steensma begraven

15 mei 04

Onder overweldigende belangstelling is de in Irak omgekomen Nederlandse sergeant Dave Steensma vanmiddag begraven op de algemene begraafplaats in zijn woonplaats Franeker. Enkele wegen naar het centrum van Franeker waren afgezet, zodat de uitvaart zonder belemmeringen kon verlopen.

Langs de route naar de begraafplaats stonden honderden mensen. Aan veel huizen in Franeker hingen de vlaggen halfstok. Op het plein voor de kerk stonden belangstellenden rijendik te kijken.

Steensma werd begraven met militair ceremonieel. Zijn kist was bedekt met de Nederlandse vlag en zijn rode baret. De kist werd door zes collega's van de luchtmobiele brigade uit Schaarsbergen gedragen. Een vuurpeloton loste bij de teraardebestelling saluutschoten.

Eerder op de dag woonden ongeveer achthonderd mensen de uitvaartdienst bij in de Martinikerk in het centrum van Franeker. De dienst begon met een korte rede van de weduwe van de omgekomen militair.

Daarna hield Steensma commandant luitenant-kolonel P. Wilming van het 12e infanteriebataljon van de luchtmobiele brigade een toespraak, waarin hij Steensma roemde om zijn professionaliteit en zorg voor zijn manschappen. "Hij was eerlijk, betrouwbaar en een echte militair."

De uitvaartdienst werd namens de regering bijgewoond door minister Kamp van Defensie. Ook de korporaal die gewond raakte bij de aanslag die Steensma het leven kostte, was bij de uitvaart aanwezig. De media bleven op verzoek van de familie op afstand.

De dienst werd opgeluisterd met enkele popsongs, waaronder het nummer 'Waarom' van Marco Borsato. Veel mensen maakten gebruik van de mogelijkheid om het condoleanceregister in de kerk te tekenen.

Sergeant Steensma was lange tijd actief als marinier. Na een kortstondig burgerbestaan keerde hij terug bij het leger, ditmaal in dienst van de luchtmobiele brigade. Voor zijn uitzending naar Irak was hij ook al uitgezonden naar Bosnië, Cyprus en Afghanistan. Die laatste missie viel zwaar, door de verveling. Zijn uitzending naar Irak kwam naar zijn mening te vroeg, mede omdat hij de gevaren kende.

Steensma kwam afgelopen maandag in Zuid-Irak om het leven bij een aanslag met handgranaten. Hij was de eerste Nederlandse militair die door oorlogsgeweld omkwam, sinds de dood van Dutchbatter Raviv van Renssen in Srebrenica in 1995.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief