Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlanders bestoken pand al-Sadr

15 mei 04

Nederlandse soldaten hebben vanochtend in As-Samawah in Zuid-Irak gericht geschoten op een gebouw waar aanhangers van de sjiitische leider al-Sadr samenkomen. Er zijn geen berichten over slachtoffers. De opstandelingen zijn ontkomen.

De Iraakse politie had het pand eerder omsingeld en de Nederlanders om bijstand gevraagd. In het gebouw was een onbekend aantal volgelingen van de geestelijke al-Sadr aanwezig.

Na aankomst van de Nederlanders volgde een schotenwisseling waarbij gericht werd geschoten. Nadat de rebellen waren ontkomen, heeft de Iraakse politie het gebouw ingenomen.

Aanhangers van al-Sadr zijn ook doelwit geweest in Kerbala, Sadr-stad en Najaf. Rond enkele van de heiligste plaatsen voor sjiitische moslims hebben lokale milities hevig gevochten met Britten, Amerikanen en reguliere troepen van het Iraakse leger. Daarbij zouden ten minste 21 doden zijn gevallen.

Rond de middag zijn twee mortiergranaten afgevuurd op Nederlandse militairen die het gebouw van het provinciaal bestuur bewaakten. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo. Het Nederlande ministerie van Defensie ontkent dat op het gebouw is geschoten.

Gisteren liep de spanning in As-Samawah op toen aanhangers van al-Sadr een wegversperring opwierpen. Iraakse militairen wisten toen de situatie in de hand te houden.

's Avonds werd een Nederlandse patrouille beschoten. De militairen beantwoordden het vuur. Daarbij vielen geen Nederlandse slachtoffers. Het is niet bekend of Irakezen gewond zijn geraakt of gedood.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief