Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vastgoedhandelaar Endstra omgekomen bij moordaanslag

17 mei 04

Vastgoedhandelaar Willem Endstra (51) is maandagmiddag neergeschoten in Amsterdam en aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft de politie maandag laten weten. Endstra overleed in het ziekenhuis.

Endstra is vlak bij zijn kantoor, Convoy bv, aan de Apollolaan neergeschoten. Dit is tegenover het Apollo First hotel. De politie heeft de wijde omgeving afgezet. Omstanders zagen hoe het ambulancepersoneel probeerde Endstra te reanimeren.

Bij de schietpartij is ook nog een andere persoon lichtgewond geraakt. Over de identiteit van dit slachtoffer wil de politie niets zeggen. Het is nog niet bekend of er één of meerdere schutters waren. De politie is bezig met een uitgebreid buurtonderzoek. Volgens eerste informatie zijn er niet heel veel mensen getuigen geweest van de schietpartij.

De politie weet niet hoe de dader, of daders zijn weggevlucht. Omstanders hebben wel gezien dat er een zwarte Mercedes met de sleutels nog in het contact om de hoek van het plaats delict stond. De politie heeft inmiddels een signalement van een dader en is op zoek naar deze persoon.

"Ik hoorde de schoten, terwijl ik in de stoel lag", zei een patiënt van de tandartsenpraktijk die schuin tegenover de plek van de schietpartij is. Volgens de man wilde Endstra net in een blauwe BMW stappen toen hij werd neergeschoten. De man zei dat de helicopter van de politie direct ter plaatse was.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam verdacht Endstra lange tijd van het witwassen van crimineel geld. Endstra ontkende zondag voor de televisie nog elke betrokkenheid bij de misdaad. Alle aantijgingen van de afgelopen veertien jaar hierover waren volgens
hem "volstrekte lariekoek". De rechtbank concludeerde donderdag nog dat het "hoogst onwaarschijnlijk" is dat een strafrechter Endstra hiervoor zal veroordelen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief