Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bot: Nederland heeft intentie om in Irak te blijven

17 mei 04

Nederland heeft de intentie om in Irak te blijven. Dat heeft minister Bot van Buitenlandse Zaken maandagavond gezegd na afloop van overleg met zijn Europese collega's in Brussel. Eerder liet vice-premier Zalm zich ook al in die zin uit.

Bot verbindt aan een langer verblijf wel de voorwaarde dat er een "goede VN-resolutie'' komt. Volgens Bot moet in de VN-afspraken duidelijk staan vermeld welke status de multinationale troepenmacht krijgt, hoe het politieke proces in Irak verder gaat verlopen en wat de rol van de Verenigde Naties zelf zal zijn.

De bewindsman heeft bij zijn Europese collega's aangedrongen op een besluit over de VN-resolutie "op relatief korte termijn''. "We zitten in een tijdklem'', aldus de bewindsman. "Het is heel praktisch: de 'boys' moeten er naar toe en dat vereist enige organisatie.'' Bot stuurt aan op een besluit over afspraken in VN-verband, ergens halverwege volgende maand.

Nederland heeft recent nog contact gehad met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk over de inhoud van de VN-resolutie. Bot wil dat zowel de Iraakse politiemacht als de internationale troepen onder hetzelfde commando komen te staan. Het is volgens hem "uiteindelijk de bedoeling dat de mensen het daar zelf overnemen''. "Wij moeten hen daar alleen behulpzaam bij zijn.''

Ook tegenover de Arabische televisiezender al-Jazeera verklaarde Bot maandag dat Nederland in principe de missie in Irak wil voortzetten. "We zitten daar nu en we hebben de uitnodiging van de lokale autoriteiten en iedereen om te blijven, ook na de ongelukkige gebeurtenissen van vorige week. Ik merk dat velen buitengewoon prijs stellen op onze aanwezigheid.''

Volgens Bot gaat de discussie over een VN-resolutie de "goede richting uit''. In zijn ogen is vooral de rapportage van VN-gezant in Irak Brahimi van groot belang bij de definitieve besluitvorming.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief