Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lubbers beschuldigd van ongewenste intimiteiten

18 mei 04

Hoge Commissaris van de Verenigde Naties Ruud Lubbers wordt beschuldigd van ongewenste intimiteiten. Een medewerkster van de Unhcr, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties heeft een klacht tegen hem ingediend. De voormalige Nederlandse premier heeft dit dinsdag zelf bevestigd.

De zaak zou draaien om een 'incident' in december 2003 tijdens een ontmoeting van Lubbers in zijn kantoor met de bewuste vrouw en nog zes andere, mannelijke stafleden van Unhcr. De vrouw diende de aanklacht pas eind april in. Lubbers heeft dinsdag tegengesproken dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan ongepast gedrag. De Unhcr-topman was dinsdag in Washington.

Maandag meldde The New York Times al dat de vrouw een klacht tegen de 65-jarige Lubbers had ingediend. Volgens de Amerikaanse krant heeft de klaagster tegen andere Unhcr-werknemers gezegd "geschokt en verbijsterd" te zijn over het incident dat plaats zou hebben gevonden tijdens het einde van de bijeenkomst.

Twee leden van de interne dienst van de VN die belast zijn met dergelijke zaken, onderzoeken de klacht. Lubbers was van 1982 tot 1994 premier van Nederland. In oktober 2000 werd hij benoemd tot Hoge Commissaris bij de Unhcr, als opvolger van de Japanse Sadako Ogata. Zijn termijn is vorig jaar verlengd en loopt eind 2005 af. De Unhcr wilde geen nader commentaar geven.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief