Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jongeren: Bush grootste gevaar voor wereldvrede

18 mei 04

Nederlandse jongeren noemen het buitenlands beleid van de Amerikaanse president Bush het grootste gevaar voor de wereldvrede. Van hen is 38 procent die mening toegedaan. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Qrius in opdracht van de Volkskrant onder 4500 jongeren tussen 12 en 30 jaar. De resultaten zijn dinsdag gepubliceerd.

Het moslimfundamentalisme staat op de tweede plaats met 30 procent. Op de derde plaats (11 procent) zien jongeren het conflict tussen Israël en de Palestijnen als risico voor het verstoren van de wereldvrede. Direct daarop (10 procent) komt de armoede in de Derde Wereld.

Meisjes en jongens kijken verschillend tegen mogelijke gevaren aan. Zo is Bush voor meer meisjes dan jongens een groot probleem. Zij noemen ook vaker het conflict in het Midden-Oosten en de armoede. Jongens op hun beurt vrezen vaker dat het moslimfundamentalisme de wereldvrede bedreigt.

Qrius heeft de enquête gehouden, voordat de beelden van de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdag werden gepubliceerd, waarop Amerikaanse bewakers Irakezen vernederen mishandelen en martelen.

Voor henzelf direct vrezen de meeste jongeren criminaliteit (28 procent), gevolgd door terrorisme (22 procent), nieuwe door virussen veroorzaakte ziekten als SARS (18 procent) en de aantasting van het milieu (15 procent).

Bijna tweederde van hen heeft geen ander toekomstbeeld dan een jaar geleden, blijkt uit de peiling. Een aantal (18 procent) is zelfs optimistischer. Meer meisjes dan jongens zien de toekomst donkerder in: 24 procent tegenover 19 procent. Een kwart van de jongens ziet de toekomst zonniger, tegenover 13 procent van de meisjes.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief