Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rice verwacht meer geweld in Irak voor 30 juni

18 mei 04

De gewelddadigheden in Irak zullen tot aan de machtsoverdracht aan de Irakezen op 30 juni nog toenemen. Dat verwacht de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice. Zij zei dat dinsdag in de Spaanse krant El País.

"Hoe dichter bij de overdracht, hoe meer pogingen er zullen zijn om dat proces te onderbreken", aldus Rice. Volgens haar brengt de moord op voorzitter Salim van de Iraakse regeringsraad de machtsoverdracht niet in gevaar. Wel verwacht ze meer gevaar van al-Qaeda-topman Al-Zarqawi die mogelijk achter de bomaanslag op Salim zat.

Ghazi al-Yawar, de nieuwe voorzitter van de Iraakse regeringsraad, wil dat hij een betere bescherming krijgt dan zijn voorganger. Al-Yawar zei in een interview met het Britse persbureau Reuters ook dat de Irakezen de buitenlandse militairen in de straten beu zijn.

Bij nieuwe gevechten tussen coalitietroepen en sjiitische milities zijn in de Iraakse steden Najaf en Karbala volgens ziekenhuizen zes Irakezen gedood. Aanhangers van de geestelijke Muqtada al-Sadr vielen in Najaf een Amerikaanse basis aan met granaten. In de Noord-Iraakse stad Mosul zijn dinsdag twee Amerikaanse burgers gedood. Volgens de Arabische tv-zender al-Jazeera hebben onbekenden hen doodgeschoten.

Iraaks belangrijkste sjiitische religieuze leider, grootayatollah Ali al-Sistani, zei dat de Amerikaanse strijdkrachten en de sjiitische milities de heilige steden Najaf en Karbala moeten verlaten. Volgens Al-Sistani is er geen plek voor strijd en moeten de plaatselijke politie en stammen nu samen veiligheid en orde gaan brengen.

In Irak zijn volgens Iraakse bronnen vier mensen gearresteerd in verband met de onthoofding van de Amerikaan Nick Berg, wiens stoffelijk overschot tien dagen geleden werd gevonden in Bagdad. De terrorist Al-Zarqawi zou Berg hebben onthoofd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief