Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rijkswachter noemt zich zondebok

18 mei 04

De voormalige Belgische rijkswachter René Michaux moest naar eigen zeggen de "enige zondebok" zijn in de zaak-Dutroux. Dat heeft Michaux dinsdag verklaard tijdens zijn tweede verhoor in het proces-Dutroux.

Michaux deed in 1995 een huiszoeking bij Dutroux, toen de ontvoerde meisjes Julie en Melissa nog in leven waren. Hij vond hen echter niet. Tijdens verhoor door een speciale Kamercommissie in 1996 liet Michaux een uiterst zwakke indruk achter.

Volgens hem is toen besloten om hem de enige zondebok te maken. De top van de rijkswacht, het vroegere nationale politiekorps in België, en leidinggevende politici zouden dat onderling hebben besloten. Dat zou hij later ook hebben gehoord van een journalist, die is getrouwd met een woordvoerster van de Belgische rijkswacht. Zij doet de verklaringen van Michaux af als "grote onzin".

De verguisde politieman verscheen dinsdag voor de tweede keer in Aarlen. Dat gebeurde op verzoek van de advocaten van Dutroux. Na het eerste verhoor verklaarde Michaux voor televisiecamera's dat hij de rol van zondebok op zich moest nemen. De raadslieden van Dutroux wilden daar nadere uitleg over. De afgelopen dagen liet Michaux al weten dat hij "grote onthullingen" zou doen. Inhoudelijk kwam hij echter niet met nieuwe mededelingen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief