Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Omstreden moslimleider stelt tournee uit

18 mei 04

De omstreden Pakistaanse moslimleider Qazi Hussain Ahmed stelt zijn tournee door Nederland en België tot nader order uit. Hij doet dit omdat de Nederlandse autoriteiten hem de toegang weigeren omdat ze bang zijn dat de openbare orde en nationale veiligheid in het geding komt.

"Hij mag het land niet in, dus op korte termijn gaat zijn komst in ieder geval niet door", zei bestuurslid N. Elmaslouhi van de Arabisch Europese Liga (AEL) dinsdagmiddag. Het bezoek van Qazi Hussain Ahmed zou woensdag beginnen, op uitnodiging van de AEL.

De AEL onderhoudt intensief contact met Pakistan over de kwestie. De organisatie beziet de mogelijkheden van juridische stappen tegen de Nederlandse autoriteiten. Op die manier zou de komst van de Pakistaanse politicus alsnog mogelijk moeten worden gemaakt.

Het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI) had de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) gevraagd om Hussain Ahmed te weigeren. Volgens directeur R. Naftaniël vormt de leider een risico voor de staatsveiligheid wegens zijn opruiende teksten tegen niet-moslims. De AEL stelt dat het beledigend is als de Pakistaan wordt omschreven als terrorist en extremist.

Qazi Hussain Ahmed is de leider van de Pakistaanse fundamentalistische Jamaat-i-Islami. Hij was fel tegen de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan en de medewerking die de Pakistaanse regering daaraan verleende. Een lezing die hij op 21 mei in Nederland zou geven is zeker twee keer verplaatst.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief