Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bestand VS en militie al-Sadr in Bagdad

18 mei 04

De Amerikaanse strijdkrachten en de militie van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr hebben in Bagdad een wapenstilstand gesloten die tot woensdagavond duurt. Dat meldde de politie in de Iraakse hoofdstad dinsdag.

De wapenstilstand zou het resultaat zijn van gesprekken tussen de Amerikanen en lokale leiders in Sadr City. In dat stadsdeel in noordoost-Bagdad heeft al-Sadr veel aanhangers. Hier wordt al weken hevig gevochten en daarbij zijn tientallen slachtoffers gevallen.

Volgens Iraakse bronnen zijn vier mensen gearresteerd in verband met de onthoofding van de Amerikaan Nick Berg, wiens stoffelijk overschot tien dagen geleden werd gevonden in Bagdad. De terrorist Al-Zarqawi zou Berg hebben onthoofd.

Bij nieuwe gevechten tussen coalitietroepen en sjiitische milities zijn in de Iraakse steden Najaf en Karbala volgens ziekenhuizen zes Irakezen gedood. Aanhangers van de geestelijke Muqtada al-Sadr vielen in Najaf een Amerikaanse basis aan met granaten. In de Noord-Iraakse stad Mosul zijn dinsdag twee Amerikaanse burgers gedood. Volgens de Arabische tv-zender al-Jazeera hebben onbekenden hen doodgeschoten.

Iraaks belangrijkste sjiitische religieuze leider, grootayatollah Ali al-Sistani, zei dat de Amerikaanse strijdkrachten en de sjiitische milities de heilige steden Najaf en Karbala moeten verlaten. Volgens Al-Sistani is er geen plek voor strijd en moeten de plaatselijke politie en stammen nu samen veiligheid en orde gaan brengen.

Ghazi al-Yawar, de nieuwe voorzitter van de Iraakse regeringsraad, wil dat hij een betere bescherming krijgt dan zijn voorganger. Al-Yawar zei in een interview met het Britse persbureau Reuters ook dat de Irakezen de buitenlandse militairen in de straten beu zijn.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief