Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eerste rechtszaak in martelschandaal

19 mei 04

In Bagdad verschijnt woensdag de eerste Amerikaanse soldaat die is aangeklaagd wegens mishandeling van gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis, voor de krijgsraad. Verwacht wordt dat de 24-jarige Jeremy Sivits schuld zal bekennen in de hoop op strafvermindering. Hij riskeert een jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de martelingen.

Sivits is de eerste van een groep van zeven bewakers die voor een militaire rechtbank verantwoording moet afleggen in het gevangenisschandaal. Drie van zijn medebeklaagden worden woensdag voorgeleid, maar hun zaken zullen op een andere datum worden behandeld.

Volgens de aanklacht wordt Sivits beschuldigd van samenzwering om Iraakse gevangenen te folteren. Ook wordt hem aangerekend dat hij de mishandelingen, waarvan hij tussendoor ook foto's nam, niet heeft verhinderd.

Ook twee topmilitairen moeten woensdag verantwoording afleggen in de mishandelingsaffaire. In Washington verschijnen de commandant van de Amerikaanse troepen in Irak, generaal Ricardo Sanchez, en de hoogste baas van het Central Command, generaal John Abizaid, voor een commissie van de Senaat die de mishandelingen onderzoekt.

De aangeklaagde militairen vertelden de militaire rechtbank dat een Irakees die gewond de gevangenis werd binnengebracht, tijdens een verhoor stierf, nadat de Amerikanen hadden verzuimd zijn ernstige hoofdwonden te behandelen. Zijn lichaam werd verpakt in ijs en pas begraven, toen het begon te stinken.

Soldate Lynndie England, inmiddels wereldberoemd door haar rol op de foto's die de mishandelingsaffaire aan het licht brachten, getuigde dat gedetineerden gedwongen werden op handen en knieën door gebroken glas te kruipen. Bewakers hechtten zelf met naald en draad de wonden van gevangenen, die ze veelal tijdens een verhoor hadden opgelopen.

Een Amerikaan die vorig jaar als technicus werkte in de Abu Ghraib-gevangenis verklaarde dinsdag tegen de omroep ABC dat het Amerikaanse leger poogt de ware omvang van het
mishandelingsschandaal te verdoezelen. Volgens sergeant Samuel Provance waren tientallen soldaten betrokken bij de martelingen van Iraakse gevangenen, niet slechts de zeven die tot nu toe zijn aangeklaagd.

(Bron: ANP/AFP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief