Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bonden: referendum over prepensioen

19 mei 04

De vakcentrales FNV en CNV gaan een referendum houden onder hun leden over het compromisvoorstel van kabinet en werkgevers over het prepensioen. Hierdoor krijgt het kabinet pas over een paar weken een definitief antwoord van de vakbeweging op het plan. Daarmee voldoet de vakcentrale niet aan de eis van het kabinet om voor maandag te reageren.

FNV-voorzitter De Waal heeft de veertien bondsvoorzitters geadviseerd niet in te stemmen met het voorstel van het kabinet en de werkgevers. Als dat gebeurt, is kans dat er een akkoord komt tussen de sociale partners over prepensioen en verlofsparen vrijwel verkeken.

Het kabinet en de werkgevers sloten een overeenkomst, maar de vakbonden konden zich daar absoluut niet in vinden. "De voorstellen van het kabinet houden in feite een afbraak in van het prepensioen", aldus De Waal.

De leeftijd waarop werknemers met prepensioen kunnen is het belangrijkste twistpunt tussen kabinet en werkgevers enerzijds en de bonden anderzijds. Het kabinet wilde die leeftijd bij 63,5 jaar leggen, maar stemde in met een voorstel van de werkgevers om die op 62,5 jaar vast te stellen. De bonden willen dat de werknemers al op hun 62ste kunnen stoppen.

Toch was de leeftijd niet het belangrijkste struikelblok in de onderhandelingen van dinsdagavond en -nacht. De vakbeweging heeft vooral grote moeite met het plan om werknemers zelf te laten kiezen of ze wel of niet meedoen met het prepensioen. De bonden vrezen dat veel mensen dan zullen afhaken, waardoor het collectieve stelsel onbetaalbaar wordt.

Voorzitter Schraven van de werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft De Waal de schuld gegeven van het mislukken van het overleg. Hij zei dat De Waal zijn "persoonlijke antipathie" jegens het kabinet een rol heeft laten spelen bij de verwerping van het akkoord.

Het kabinet gaat intussen verder met zijn eigen plan, waarin de mogelijkheden om belastingvrij voor prepensioen te sparen worden geschrapt. Iedereen moet dan tot 65 jaar doorwerken, of iets eerder stoppen door het spaartegoed van een levensloopregeling in te zetten.

Op de langere termijn zijn de gevolgen groter. Mocht er geen akkoord komen, dan acht de FNV zich niet langer gebonden aan het Najaarsakkoord. Daarin stond onder meer dat de bonden voor 2004 en 2005 afzien van looneisen. In ruil daarvoor bezuinigt het kabinet minder op de sociale zekerheid. Het kabinet wil nieuwe looneisen koste wat kost voorkomen. Door hogere looneisen kan het begrotingstekort nog verder oplopen.

De sfeer tussen de sociale partners is sinds het najaarsoverleg al niet best. Het kabinet ging maar gedeeltelijk akkoord in met de gezamenlijke WAO-overeenkomst van werkgevers en werknemers. Dat zette veel kwaad bloed bij met name de bonden.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief