Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Terugtrekkende Spaanse troepen in Irak aangevallen

20 mei 04

Een Iraakse opstandeling is om het leven gekomen en een tweede zwaargewond geraakt bij een aanval op een Spaans konvooi in Zuid-Irak. Het konvooi was bezig met de terugtrekking uit Irak, toen het werd aangevallen. Dat heeft het Spaanse ministerie van Defensie donderdag gezegd.

Een Spaanse militair raakte lichtgewond. De 1430 Spaanse militairen in Irak moeten het land aan het eind van de maand hebben verlaten. De nieuwe socialitische premier Jose Luis Rodriguez Zapatero besloot tot de terugtrekking na zijn verkiezing in maart. Het konvooi vormde de achterhoede van de vertrekkende troepen.

In het hoofdkwartier van Ahmad Chalabi hebben Amerikaanse militairen en Iraakse agenten donderdag een huiszoeking verricht. Het lid van de Iraakse regeringsraad staat op steeds slechtere voet met de coalitietroepen. De Verenigde Staten meldden dinsdag dat ze de maandelijkse betaling aan zijn Iraakse Nationaal Congres stopzetten.

De Amerikaanse militairen haalden uit het INC-hoofdkwartier en een woning van Chalabi onder meer computers en documenten weg. De Iraakse voorman toonde zich later donderdag tijdens een persconferentie woendend over de inval. Volgens hem was de actie "politiek gemotiveerd" omdat hij recent had gepleit voor minder invloed van het Amerikaanse bestuur in Irak en voor grotere autonomie van de Iraakse autoriteiten. Bij de inval zijn geen aanhoudingen verricht.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief