Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS gaan 'aanval op huwelijksfeest' onderzoeken

20 mei 04

Het Amerikaanse leger gaat de aanval in het westen van Irak, waardoor woensdag enkele tientallen mensen zijn omgekomen, nader onderzoeken. Dat heeft de woordvoerder van de coalitietroepen, Mark Kimmit, donderdag gezegd.

Volgens Iraakse bronnen vuurden Amerikaanse gevechtsvliegtuigen raketten af op een huis waar een huwelijksfeest werd gehouden. Het leger heeft gezegd dat het ging om een bijeenkomst van militanten.

"Zeker door de belangstelling die de media in deze gebeurtenis hebben getoond, zullen wij de zaak nog eens gaan bekijken", aldus Kimmit. Hij zei dat de aanval was uitgevoerd nadat het leger "belangrijke informatie had gekregen" en er in het bewuste gebied wapens waren gevonden.

De Amerikaanse commandant van de divisie die de aanval heeft uitgevoerd, liet donderdag weten dat hij niet de behoefte had om zijn verontschuldigingen aan te bieden voor het bombardement. "Hoeveel mensen gaan er nou midden in de woestijn, 15 kilometer van de grens met Syrië en 130 kilometer van de bewoonde wereld een bruiloft vieren", aldus generaal James Mattis. "Het ging om volwassen mannen, laten we niet naïef zijn."

Over de opnamen die later zijn vertoond van rouwende familieleden die onder anderen een kind begraven, verklaarde Mattis dat hij de beelden niet heeft gezien maar dat er ,,nare dingen gebeuren in een oorlog''.

Het internationale Rode Kruis heeft donderdag het "excessieve geweld" veroordeeld dat de Amerikaanse troepen in Irak toepassen. "Het excessieve gebruik van geweld schendt de internationale mensenrechten", zei de woordvoerster van het Rode Kruis in Bagdad. "Zelfs als je onder vuur komt, zijn er regels over de mate waarin je kunt terugslaan en de noodzaak om burgerslachtoffers te voorkomen."

Generaal Abizaid, de hoogste VS-bevelhebber in Irak, vreest dat het geweld in Irak nog zal toenemen na de machtsoverdracht op 30 juni. Hij denkt tot de verkiezingen, die gepland staan voor eind 2004, meer troepen nodig te hebben dan de huidige 135.000.

Abizaid sprak voor de Congres-commissie die de mishandeling van gevangenen onderzoekt. Hij uitte daarbij ook zorgen over de algemene situatie in Irak. Abizaid nam de verantwoordelijkheid op zich voor de mishandelingen, die hij mede weet aan de overvolle cellen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief