Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe details over vernedering gevangenen

21 mei 04

Nieuwe schokkende details over de mishandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen in de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad zijn vrijdag door de krant The Washington Post openbaar gemaakt.

De krant baseert zich op verklaringen van dertien ex-gevangenen en op nieuw foto- en videomateriaal waar het de hand op heeft weten te leggen. Het beeldmateriaal gaat verder dan de foto's die tot nu toe door de media waren getoond.

Volgens The Washington Post is op een video te zien hoe vijf gevangenen met een kap over hun hoofd staan te masturberen met twee andere gevangenen geknield ervoor. De krant beschrijft een foto van een gevangene die met een banaan anale sex moet simuleren. Ook zou er een foto zijn met gevangenen die hun uitwerpselen uit het toilet moeten halen.

Een woordvoerder van het Pentagon heeft in een reactie laten weten dat het er op lijkt dat het gaat om het materiaal dat minister Rumsfeld van Defensie en leden van het Congres eerder onder ogen hebben gehad. Rumsfeld was er op tegen dat het materiaal in de openbaarheid zou komen.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA en het Pentagon gaan het gedrag van hun eigen personeel in Irak tegen het licht houden. Dat meldden de Amerikaanse media donderdag. Ook komt er een onderzoek naar het bombardement in Qaim waarbij woensdag veertig doden vielen.

Het Pentagon onderzoekt de vermeende betrokkenheid van het elitekorps Delta Force bij het mishandelingsschandaal, dat de VS al weken in verlegenheid brengt. Dat meldde de televisiezender NBC op gezag van bronnen bij het leger en de inlichtingendiensten.

De inlichtingendienst CIA stelt een onderzoek in naar de dood van drie gevangenen tijdens en na ondervragingen in Irak en Afghanistan.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief