Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Weer zware gevechten in Irak

23 mei 04

De Amerikanen zijn in de Iraakse sjiitische heilige steden Najaf en Kufa een zwaar offensief begonnen tegen de opstandige milities van de geestelijke Moqtada Al-Sadr. Bij aanvallen met helikopters, tanks, pantsersvoertuigen en honderden manschappen zijn vandaag en vannacht tientallen doden gevallen. De Amerikanen werden geassisteerd door het Iraakse Civiele Verdedigingskorps.

De VS tracht met deze acties het verzet van al-Sadr te breken. Een maand geleden riep hij op om in opstand te komen. De afgelopen weken zijn zijn aanhangers in Najaf en Kerbala bij voortduring in gevecht met Amerikaanse militairen.

De Amerikanen bestoken ook moskeeën. Volgens de Amerikaanse zender CNN is in de moskee van Kufa een groot wapenarsenaal aangetroffen. In de moskee zouden ook doden zijn gevallen. Vannacht vonden ook in Kerbala weer gevechten plaats, ondanks pogingen om tot een staakt-het-vuren te komen. Er vielen tien doden.

Binnen de Britse regering lijkt weerstand te zijn ontstaan tegen het harde Amerikaanse optreden van de afgelopen weken. In een memo, dat gedateerd is op 19 mei, schrijven hoge regeringsfunctionarissen dat de "militaire strategie van de VS in Najaf en Fallujah zowel het soennitische als het sjiitische verzet tegen de coalitie heeft aangewakkerd". De memo was uitgelekt naar de krant The Times.

Het memo waarschuwt dat het geweld en de mishandelingen in de Abu Ghraib-gevangenis de geloofwaardigheid van de Amerikanen en de Britten ondermijnt. Volgens het memo heeft de coalitie veel steun van de Iraakse bevolking verloren.

De inhoud van het memo staat haaks op het beleid van premier Blair, die de door de Amerikanen geleide coalitie publiekelijk door dik en dun steunt. Blair heeft niet op het uitgelekte memo gereageerd.

(Bron: nosnieuws.nl

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief