Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Drie Palestijnen omgekomen door explosie

23 mei 04

Drie leden van de militante, Palestijnse Hamas-beweging zijn zondag nabij Nablus om het leven gekomen door een explosie. Het trio zat in een personenwagen, aldus Palestijnse bronnen op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens Palestijnse getuigen hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen de auto onder vuur genomen. Israël ontkent dat en geeft als mogelijke verklaring dat er explosieven in de auto lagen die te vroeg zijn afgegaan.

Israëlische militairen die op de plek van de explosie kwamen kijken, werden door Palestijnse jongeren bekogeld met stenen. De militairen openden het vuur waardoor er zeker negen gewonden vielen, onder wie een twaalfjarige jongen.

Israël wil een financiële tegemoetkoming bieden aan Palestijnen wier huizen in het zuiden van de Gazastrook zijn verwoest door Israëlische legerbulldozers. Dat berichtte de krant Haaretz zondag. De woningen zijn vernield omdat Israël de bufferzone tussen het zuiden van de Gazastrook en de grens met Egypte wil verbreden.

De Israëlische strijdkrachten zijn al sinds vorige week bezig aan een offensief in het zuiden van de Gazastrook. Dat is er vooral op gericht om de smokkel van wapens in het grensgebied voor eens en voor altijd onmogelijk te maken. Deze Operatie Regenboog kan volgens de minister van Defensie Shaul Mofaz nog dagen duren. De operatie heeft al aan meer dan veertig Palestijnen het leven gekost.

Het militaire offensief heeft internationaal tot forse kritiek geleid op de regering-Sharon. Vooral de nietsontziende verwoesting van Palestijnse bezittingen is sterk bekritiseerd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief