Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Laatste fase proces Dutroux begint

24 mei 04

In Aarlen is het proces-Dutroux, dat 85 dagen geleden begon, de eindfase ingegaan. Nu alle 560 getuigen gehoord zijn, kan deze week met de slotpleidooien worden begonnen.

De advocaten van de slachtoffers komen het eerst aan het woord. De komende dagen volgt het pleidooi van de openbaar aanklager en dat van de advocaten van de beschuldigden. Tot slot leggen de vier beschuldigden zelf een verklaring af. Daarna mag elke partij nog reageren op wat er gezegd is.

Wanneer alle pleidooien zijn afgerond, is de jury aan zet. Een definitieve uitspraak wordt in de tweede helft van juni verwacht.

Tijdens het proces, dat op 1 maart begon, zorgden diverse betrokkenen voor opschudding. In de eerste plaats hoofdverdachte Marc Dutroux zelf, die beweerde mishandeld te zijn door agenten en vervolgens demonstratief met een nekkraag in de rechtszaal verscheen.

Een aantal pijnlijke blunders bracht de Belgische autoriteiten het schaamrood op de kaken. Zo reed een busje Marc Dutroux voor het oog van de internationale media met openstaande deur naar de gevangenis.

Een sleutel werd in de buurt van Dutroux' cel ontdekt. Daarmee konden handboeien worden geopend. Een onderzoek werd ingesteld.

Maar het was niet alleen Dutroux die consternatie veroorzaakte. Ook een aantal juryleden zorgde voor de nodige commotie. Liefst vier juryleden moesten in de loop van het proces vervangen worden.

Eén van hen dreigde met zelfmoord als hij het proces zou moeten verlaten. Om medische redenen werd de man toch uit de jury gezet. Hij krijgt nu psychologische begeleiding.

Velen werden tijdens het proces onwel. Zowel de verdachten Dutroux, Lelièvre en Nihoul, als de burgerlijke partijen Paul Marchal en de moeder van Laetitia belandden in de ziekenboeg.

Paul Marchal leed aan uitputting. De moeder van Laetitia werd een bezoek aan de kooi waar haar dochter zat opgesloten, teveel.

Algemeen wordt verwacht dat Marc Dutroux tot een levenslange gevangenisstraf zal worden veroordeeld. Dutroux' advocaat Baudewyn zei vorige week voor de VRT-radio dat hij voor zijn cliënt vrijspraak zal eisen voor moord of doodslag.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief