Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lubbers stelt bezoek aan Japan uit

24 mei 04

VN-commissaris Ruud Lubbers heeft een bezoek aan Japan op het laatste moment uitgesteld. Hij heeft dat om gezondheidsredenen gedaan, deelde zijn woordvoerder maandagochtend mee. Lubbers zou hartklachten hebben.

Lubbers, tegen wie een onderzoek loopt wegens een klacht over seksuele intimidatie, zou van maandag tot en met donderdag in Japan zijn. Wanneer het bezoek van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen nu plaatsvindt, is nog niet bekend.

Volgens de woordvoerder heeft Lubbers vorig jaar al eerder hartklachten gehad. Artsen constateerden toen dat de VN-commissaris niet ver af zat van een hartaanval. Volgens de woordvoerder heeft Lubbers de afgelopen twee maanden een druk programma afgewerkt waarbij hij een groot aantal landen heeft bezocht. Hij zou het nu op last van zijn dokter rustiger aandoen. Volgens de woordvoerder staan de gezondheidsproblemen los van de aanklacht die Lubbers de afgelopen week te verwerken kreeg.

Wanneer het onderzoek naar de klacht over seksuele intimidatie wordt afgesloten, is nog niet duidelijk. Twee leden van de afdeling voor intern toezicht van de Verenigde Naties (VN) vertrokken donderdag naar het Zwitserse Genève om uit te zoeken of VN-commissaris Lubbers een medewerkster seksueel heeft lastiggevallen.

Het nieuws over de klacht kwam woensdag naar buiten door een publicatie in de Amerikaanse krant The New York Times. Die schreef dat Lubbers eind 2003 in zijn kantoor een vrouw "bij haar achterste'' zou hebben gegrepen. De betrokken 40-jarige vrouw zou pas na langdurige raadpleging van onder anderen collega's hebben besloten aangifte te doen.

Lubbers werd in oktober 2000 benoemd tot Hoge Commissaris bij de Unhcr, als opvolger van de Japanse Sadako Ogata. Zijn termijn is vorig jaar verlengd en loopt eind 2005 af.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief